7 afecțiuni medicale în care tehnologia Gamma Knife Icon poate schimba vieți

7 afecțiuni medicale în care tehnologia Gamma Knife Icon poate schimba vieți

Tehnologia Gamma Knife, care și-a dovedit valoarea de peste 50 de ani, este o considerată standardul de aur în radiochirurgie. Eficacitatea sa a fost dovedită prin mii de articole științifice publicate, iar peste un milion de pacienți din întreaga lume au simțit în viețile lor beneficiile acestei tehnici radiochirurgicale. Practic, vorbim despre o formă de radioterapie cu precizie chirurgicală, milimetrică, dar care nu implică și riscurile asociate chirurgiei – sângerarea, riscul de infecție, recuperarea la terapie intensivă. Mai jos, vă prezentăm 7 boli al căror curs poate fi schimbat de intervenția Gamma Knife – un tratament de ultimă generație care se realizează și la spitalele ACIBADEM din Turcia cu cel mai nou și performant model Gamma Knife, și anume Gamma Knife Icon. 

MALFORMAȚIILE ARTERIOVENOASE (încâlcirea anormală a vaselor de sânge) 

Malformațiile arteriovenoase (MAV) reprezintă încâlciri congenitale ale vaselor de sânge din creier. Acestea pot duce la hemoragii cerebrale sau crize epileptice. Iar orice hemoragie cerebrală ce poate apărea poate duce la probleme grave de sănătate. Mai mult, crizele au un efect negativ asupra calității vieții pacientului. MAV-urile sunt tratate cu tehnici precum îndepărtare chirurgicală, obstrucția acestora cu ajutorul unei tehnici cunoscute ca embolizare sau obliterarea prin radiochirurgie. Uneori, aceste tehnici se pot complementa una pe cealaltă. 92% din MAV-urile tratate cu Gamma Knife se închid în circa 3 ani. 

METASTAZELE 

Metastazele cerebrale apar atunci când, cancerul ce s-a dezvoltat în altă parte a corpului, se deplasează spre creier prin sistemul circulator. Un număr tot mai mare de pacienți dezvoltă metastaze cerebrale pe de-o parte pentru că medicii au succes în tratarea cancerului primar, pe de alta pentru simplu că fapt că pacienții trăiesc mai mult. Aproximativ 20-40% din pacienții cu cancer vor suferi metastaze cerebrale. Tehnici chirurgicale, radioterapeutice și radiochirurgicale sunt folosite pentru tratarea acestora. Astăzi, radiochirurgia Gamma Knife este utilizată  extensiv pentru tratarea metastazelor, cu o rată foarte ridicată de succes. Cuțitul Gamma poate opri creșterea acestor tumori sau poate obține micșorarea lor cu o rată de succes de 90%. În ultimii ani, pacienții cu metastaze au devenit cel mai mare grup de pacienți în majoritatea centrelor unde se utilizează Gamma Knife. 

SCHWANOMUL VESTIBULAR (Tumoare a nervului auditiv și vestibular) 

Tumoarea cunoscută ca Schwanom cauzează disfuncții ale nervului auditiv și vestibular. Simptomele includ țiuitul urechilor, pierderea avansată a auzului și dezechilibru. Una dintre tehnicile utilizate pentru tratarea sa este o procedură chirurgicală. Cu toate acestea, probleme precum pierderea sporită a auzului și paralizia facială pot surveni în urma operației. O altă tehnică, mai sigură, este tratamentul cu Gamma Knife, care conduce mult mai rar la astfel de riscuri. Cu tratamentul Gamma Knife, probabilitatea de oprire a creșterii tumorii și obținerea micșorării pe termen lung este de 98%. 

ADENOMUL HIPOFIZAR (tumoarea glandei hipofize) 

Adenoamele hipofizare sunt cele mai frecvent întâlnite tumori ale glandei hipofize care reprezintă centrul hormonal al organismului. Acest tumori sunt indicate de dezechilibre hormonale sau pierderea vederii. Pentru tratare se folosesc medicamente, proceduri chirurgicale și cuțitul Gamma. Radiochirurgia Gamma Knife poate fi executată suplimentar pe lângă medicamente și tratamentul chirurgical sau de sine stătătoare. Creșterea tumorilor hipofizare poate fi controlată în 95-98% din cazuri cu radiochirurgie Gamma Knife. 

MENINGIOAME 

Meningioamele sunt tumori, în general benigne, cu creștere lentă ce apar în membranele care încapsulează creierul. Prima opțiune de tratament este chirurgia. Cu toate acestea, este posibil ca unele meningioame să nu poată fi complet îndepărtate. Și, uneori, riscurile asociate cu intervenția chirurgicală sunt prea ridicate. În această situație, radiochirurgia Gamma Knife este o opțiune utilă. Această variantă poate fi de asemenea folosită la pacienții ce au tumori reziduale după operația chirurgicală sau în cazul în care tumora reîncepe să crească. Gamma Knife poate opri creșterea tumorii în cazul meningioamelor și poate obține micșorarea de-a lungul timpului în 95% din cazuri. 

TULBURĂRILE DE MIȘCARE 

Boala Parkinson, scleroza multiplă (MS) și tremurul esențial (observat la persoanele în vârstă, fără o cauză cunoscută) sunt probleme de sănătate ce afectează calitatea vieții pacientului. Aceste tulburări pot fi tratate cu medicație. precum și cu talamotomia cu Gamma Knife. 

NEVRALGIA TRIGEMINALĂ 

Nevralgia trigeminală se manifestă în general ca o durere ascuțită precum un electroșoc, în general într-una din laturile feței. Durerea este resimțită principal în nas, în jurul gurii și bărbiei. Descrierea simptomelor de către pacienți în timpul examinărilor este în general suficientă pentru un diagnostic. Prima opțiune de tratament sunt medicamentele. Dacă acestea nu ajută, se pot face o varietate de proceduri chirurgicale. Tratamentul cu Gamma Knife este una dintre opțiuni. Rata de succes în alinarea durerii este aceeași ca și în cazul altor metode percutanate, dar poate reprezenta o alternativă bună, mai ales în cazul pacienților mai în vârstă. 

Cel mai nou model Gamma Knife Icon este disponibil și la ACIBADEM în spitalul Altunizade din Istanbul – pentru informații despre consultații la experții noștri ne puteți suna la (021) 313 99 38 sau ne puteți scrie un email la: info.ro@acibadem.com.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare