4 tipuri de cancere și șansele lor de vindecare în stadiu incipient, expuse de medicii de top ACIBADEM

4 tipuri de cancere și șansele lor de vindecare în stadiu incipient, expuse de medicii de top ACIBADEM

Una dintre condițiile esențiale pentru tratarea cu succes a afecțiunilor maligne este depistarea cancerului cât mai aproape de debut. Iar pentru a surprinde orice afecțiune în stadiu incipient, specialiștii ACIBADEM recomandă efectuarea un check up anual complet personalizat, care ține cont de sex, vârstă, eventuale probleme de sănătate, dar și moștenirea genetică. De altfel, aceste examinări ample sunt oportunitatea ideală de a surpinde orice boală în stadiu incipient, mulți pacienți români primind în timp utile cele mai bune terapii pentru diverse tipuri de cancer. Iată 4 dintre cele mai frecvente tipuri de boală și opiniile experților de top ACIBADEM în ceea ce privește corelația dintre stadiul bolii și șansele de vindecare.

  1. Cancerul de col uterin. “Testul Babeș-Papanicolau care este extrem de accesibil ne ajută să identificăm ușor modificările care preced apariția cancerului de col uterin. Astfel, putem afla ușor dacă o persoană riscă să facă maladia și putem interveni înainte ca aceasta să se producă, cu vindecare și recuperare totală. Dacă testul sugerează prezența unei transformări maligne, este necesară efectuarea unei biopsii. Femeile active sexual, cu vârsta peste 21 de ani, trebuie să-și facă testul Babeș-Papanicolau o dată la 3 ani până la vârsta de 30 de ani. După vârsta de 30 ani, se recomandă testarea Babeș-Papanicolau, cu testarea pentru HPV, o dată la 5 ani, până la vârsta de 65 de ani, chiar în lipsa unor suspiciuni de cancer”, afirmă dr. Osman Temizkan, ginecolog în cadrul celui mai nou spital ACIBADEM, Altunizade, subliniind importanța testului Babeș-Papanicolau în depistarea precoce a oricărui cancer cervical.
  2. Cancerul pulmonar. “Dacă un cancer de plămâni este depistat în stadiile 1 și 2, șansele de vindecare sunt mai mari. Acestea scad dacă afecțiunea este depistată în stadiul 3 sau 4. În stadiile 1 și 2, tumorile sunt mici și nu există diseminări maligne în corp, iar chirurgia oferă șanse maxime de supraviețuire pacienților, prin îndepărtarea țesutului pulmonar afectat. La ora actuală, intervențiile chirurgicale sunt minim invazive pentru că nu mai deschidem cutia toracică. Prin câteva mici incizii, introducem în plămâni dispozitive care vizulizează zona și tot pe acolo reușim să scoatem țesutul bolnav”, accentuează importanța depistării precoce a cancerului de plămâni prof dr. Semih Harezeloglu, expert în tratarea cancerului pulmonar în cadrul ACIBADEM.
  3. Cancerul de sân. “Înainte de vârsta de 40 de ani, la o perioadă de 3 ani, fiecare femeie trebuie să facă o ecografie mamară, după examinarea de rutină făcută de un medic. Iar după vârsta de 40 de ani, orice femeie trebuie să facă o mamografie o dată la doi ani. Însă dacă la o autopalpare, o femeie simte un nodul sau dacă se confruntă cu o secreție mamară suspectă, un edem sau dermatită la nivelul sânilor, ar trebui să meargă urgent la medic. În anumite cazuri, dacă suspectăm ceva, putem recurge și la o puncție biopsie sub ghidaj ecografic”, recomandă prof. dr. Tamer Karsidag, descriind tabloul investigațiilor care poate pune în evidență un cancer mamar în stadiu incipient, cu șanse de vindecare chiar și de 90 la sută.
  4. Cancerele gastrice. “Pentru ca terapia chirurgicală să aibă o rată mare de succes, trebuie să diagnosticăm cancerele în stadii cât mai incipiente. De asemenea, succesul terapiei este dictat și de extinderea tumorii. Iar astăzi, avem la dispoziție tehnologii de investigație endoscopică avansată, cu un grad mare de acuratețe care ne permit să stabilim stadiul bolii, extinderea acesteia. Dacă diagnosticăm pacienții în stadii incipiente, rata de succes a intervenției crește. Pe lângă chirurgie, există și metode endoscopice de tratament care pot fi curative în stadii incipiente de boală. Dincolo de depistarea riscului de cancer gastric la un pacient, extrem de important este să-l diagnosticăm cât mai aproape de debutul bolii pentru a aplica cea mai bună metodă de tratament”, afirmă medicul gastroenterolog Cem Aygün, specialist în endoscopie digestivă în cadrul ACIBADEM.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare