3 tipuri de cancer care afectează bărbații

3 tipuri de cancer care afectează bărbații

Așa cum femeile trebuie să aibă grijă de sănătatea aparatului genital și să meargă o dată pe an la un control ginecologic de rutină, la fel și bărbații ar trebui să facă o vizită la medicul urolog după vârsta de 40 de ani. Motivul este unul singur: cancerele aparatului genital masculin pot fi depistate în stadiu incipient și tratate cu șanse maxime de vindecare. Iată câteva dintre recomandările profesorului doctor Can Obek, membru al echipei de urologi din cadrul Spitaluiui Taksim ACIBADEM.

Ce trebuie să știe orice bărbat despre glanda prostată?

Prostata este un organ secretor al sistemul reproductiv masculin,  responsabilă cu producerea unei părți din spermă. Glanda prostată de situează în fața vezicii și înconjoară tractul urinar (uretra) care evacuează urina. Odată cu înaintarea în vârstă, glanda prostată crește de obicei în dimensiuni și poate comprima uretra, provocând dificultăți în eliminarea urinei. Senzația de evacuare incompletă, urinarea frecventă și trezirea în timpul nopții pentru urinare sunt simptome frecvente la persoanele de vârsta a treia, care însoțesc mărirea benignă a prostatei. Dacă simptomele sunt deranjante și scad calitatea vieții, specialiștii pot recomanda medicație sau tratament chirurgical.

Cum poate fi depistat cancerul de prostată?

Studiile au demonstrat faptul că, diagnosticat timpuriu, cancerul de prostată poate fi tratat cu succes. Iar pentru aceasta, sfatul urologilor pentru orice bărbat este să meargă la un consult urologic după vârsta de 40 de ani. După consult, medicul urolog poate recomanda analiza de sânge denumită PSA (antigen specific prostatic). Rezultatul testului va fi evaluat de urolog, și, dacă va fi necesar, se vor recomanda analize suplimentare. Studiile au demonstrat că jumătate dintre pacienții diagnosticați cu cancer de prostată trebuie doar monitorizați, pentru că boala nu dă simptome și nu reprezintă o amenințarea gravă la adresa sănătății. Dacă specialiștii constată că un cancer de prostată devine grav, atunci pot decide aplicarea terapiei.

Care sunt semnele unui cancer de vezică?

Vezica este organul responsabil cu depozitarea și evacuarea urinei și poate fi afectată de un proces malign, fumătorii fiind foarte expuși acestui tip de cancer. Cel mai frecvent simptom al cancerului de vezică este prezența sângelui în urină. De obicei, acest fenomen nu dă durere și poate fi însoțit de prezența unor cheaguri de sânge. Dacă o persoană se confruntă cu o astfel de simptomatologie, vizita la urolog devine obligatorie. Și cancerul de vezică are șanse bune de vindecare dacă este depistat în stadiu incipient.

Când apare cancerul testicular?

Cancerul testicular este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la tinerii și bărbații cu vârsta între 15 și 35 ani, deși acesta poate apărea și la alte vârste. Atunci când un bărbat tânăr constată prezența unei umflături în zona testiculară, acest fenomen trebuie luat serios în considerare și semnalat unui medic urolog, indiferent dacă este sau nu însoțit de durere.Testiculele necoborâte, alături de moștenirea genetică, pot fi factori de risc pentru instalarea cancerului testicular. Această afecțiune malignă se poate trata cu succes, diagnosticul timpuriu și terapia adecvată fiind obligatorii.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare