3 metode revoluționare care au făcut imposibilul posibil în tratarea scoliozei

3 metode revoluționare care au făcut imposibilul posibil în tratarea scoliozei

Evoluțiile în domeniul chirurgiei, care erau cândva doar niște visuri, au devenit realitate acum în tratamentul scoliozei, o afecțiune care apare la 3 din 100 de copii și prezintă un risc mortal atunci când este lăsată netratată deoarece poate duce la complicații respiratorii sau cardiace. Centrul ACIBADEM de Tratament Spinal Complet condus de Profesorul Ahmet Alanay, chirurg al coloanei vertebrale, este un veritabil centru de excelență în tratarea scoliozei, folosind tehnici medicale de ultimă oră și oferind operații extrem de noi. Profesorul Alanay efectuează intervenții chirurgicale revoluționare și este ajutat de metode precum navigația coloanei vertebrale, neuromonitorizarea și imprimarea 3 D.

Iunie, luna conștientizării diagnosticului de scolioză

Pacienții cu scolioză avansată, pentru care tratamentul era imposibil din cauza intervenției chirurgicale „prea riscante”, pot fi acum operați cu succes. Scolioza este o afecțiune puțin cunoscută de public, în ciuda reducerii semnificative a calității vieții, și duce la probleme respiratorii și cardiace, determinând pacienții să fie limitați la poziția orizontală sau chiar să aibă viața în pericol.

În fiecare an, în iunie, ACIBADEM Healthcare Group organizează evenimente de conștientizare pentru scolioză, care poate fi descrisă ca fiind afecțiunea în care coloana vertebrală se curbează spre dreapta sau stânga și vertebrele se răsucesc. În cadrul evenimentelor publice se reunesc deopotrivă specialiști și cei care suferă de afecțiune; în timp ce specialiștii detaliază cele mai recente evoluții în diagnosticul și tratamentele scoliozei, pacienții – copii și adulți – împărtășesc prin ceea ce au trecut în timpul procesului dificil și experiențele lor după tratament.

Metoda de conectare (tethering) care sfidează toate obstacolele

Profesorul Ahmet Alanay, specialist în ortopedie și traumatologie la Centrul ACIBADEM de Tratament Spinal Complet, consideră că metoda de conectare (tethering method), pe care a fost primul care a aplicat-o în Turcia și Europa după implementarea tehnicii în SUA, este deosebit de viabilă pentru copiii care sunt la începutul pubertății și suferă de scolioză. Subliniind că procedura de conectare este o metodă a cărei eficiență a fost dovedită, profesorul Ahmet Alanay a spus: „Această metodă presupune conectarea șuruburilor care sunt amplasate în zona frontală a coloanei vertebrale de pe partea convexă a curburii cu o polietilenă groasă, ca un cordon. După ce șuruburile sunt conectate, banda este strânsă cu un dispozitiv și curbura este corectată la un anumit grad. După această procedură, latura convexă a curburii crește mai lent în comparație cu partea concavă și acest lucru permite curbei să se îndrepte de la sine sau aproape complet, pe măsură ce coloana vertebrală își continuă creșterea. Banda ghidează creșterea care se deplasează într-o direcție greșită și îi dă o direcție nouă, corectă”.

Nu există cicatrici de incizie vizibile 

Metoda de conectare permite mișcare și creștere; de asemenea, spre deosebire de procedura de fuziune, nu necesită o incizie lungă pe spate. Profesorul Ahmet Alanay a declarat că operația se efectuează prin operație închisă și a precizat: „Procedura de conectare se realizează printr-un număr mic de incizii minore, de 3 centimetri lățime pe partea torsului. Acest lucru permite cicatricilor, care constituie cea mai importantă preocupare a pacienților cu scolioză, să fie ascunse, de exemplu, de sutien sau costume de baie și să rămână invizibile. Copiilor tratați cu această metodă li se oferă avantaje majore, cum ar fi posibilitatea de a-și mișca șira spinării în mod liber, recuperare rapidă, externare timpurie din spital și revenirea mai devreme la școală”.

3 noi metode salvatoare pentru pacienții cu scolioză

Profesorul Ahmet Alanay, expert ACIBADEM, a descris cele mai noi trei metode de tratament cu scolioză care au fost o adevărată descoperire în Turcia, și a spus: „Cele mai avansate și inflexibile cazuri de scolioză și cifoză, care erau considerate inoperabile sau prea riscante sau prea târzii pentru chirurgie, pot fi acum tratate prin operații. Utilizarea navigației vertebrale, imprimarea 3D și neuromonitorizarea, în special, au transformat operațiunile cu risc ridicat de paralizie și considerate a fi „imposibile” în operații care pot fi efectuate într-un mod mult mai sigur”.

Profesorul Ahmet Alanay a explicat cele mai noi 3 metode de salvare a vieții în chirurgia coloanei vertebrale:

1. Navigația coloanei vertebrale

În timp ce o singură eroare în timpul plasării unui șurub putea face corecția imposibilă, procesul de plasare a șuruburilor este acum realizat în siguranță, cu un dispozitiv de navigație a coloanei vertebrale și imagistica tridimensională a coloanei vertebrale. Navigația coloanei vertebrale face mai ușoară efectuarea plasării sigure a șuruburilor, o procedură care constituie prima și una dintre cele mai importante etape în tratamentul deformărilor avansate și inflexibile. Gradul de precizie a șurubului plasat cu navigația vertebrală este aproape de 100%.

2. Neuromonitorizarea

Neuromonitarizarea este o tehnică ce necesită intervenția neurologilor și indică starea de transmitere a impulsului nervos în măduva spinării pe toată durata operației. Acest lucru permite monitorizarea stării măduvei spinării în timpul intervenției chirurgicale și dă un semnal în caz de întreruperi sau încetiniri ale transmisiei măduvei spinării. Astfel de modificări sunt comunicate chirurgului de către neurologul care efectuează procesul de neuromonitorizare. Această avertizare timpurie permite chirurgului să detecteze și să elimine cauza care a produs asta și elimină riscul de paralizie din cauza vătămării măduvei spinării.

3. Modele tridimensionale imprimate ale coloanei vertebrale (imprimare 3D)

Tehnologia de imprimare tridimensională a devenit noua speranță a pacienților cu scolioză avansată și cu cifoză. Tehnologia face acum posibilă producerea unei copii exacte a coloanei vertebrale a unui pacient. În loc să fie nevoit să imagineze deformarea coloanei vertebrale în mintea sa, chirurgul poate să o vadă pur și simplu pe modelul 3D și, dacă este necesar, să simuleze operația pe care intenționează să o aibă pentru a avea o experiență cât mai autentică, cu rezultatele și dificultățile reale ale procedurii. El poate, de asemenea, analizând modelul 3D, să înțeleagă mai bine structura reală, pe care nu este capabil să o vadă complet din cauza țesuturilor moi care o înconjoară. Aceste modele determină cazurile de scolioză și cifoză cu deformări ale coloanei vertebrale severe cu anatomie anormală să fie tratate prin chirurgie într-un mod mai sigur, reducând în mare măsură riscul de paralizie și moarte.

Corsetele reduc posibilitatea cu o intervenție chirurgicală cu 50%

Profesorul asistent Çağlar Yılgör a împărtășit, de asemenea, informații importante despre scolioză. În timp ce, în ultimii ani, abordarea orientată spre tratament a fost înlocuită de abordarea orientată către pacient, Yılgör menționează: „În prezent, abordările care acordă prioritate pacientului sunt mai importante decât cele care necesită ca tratamentul să fie ales de medic în conformitate cu gradul de curbură. În loc de tratamente cu mecanisme de luare a deciziilor orientate către medic, tratamentele de azi sunt cele bazate pe dovezi medicale, care iau în considerare calitatea vieții și nevoile pacienților și care permit pacientului să se odihnească”. Doctorul Yılgör, care a declarat că procesul de tratament vizează creșterea calității vieții unui pacient și corectarea curburii, a mai spus: „În plus, siguranța pacientului și a procedurilor cu radiații este, de asemenea, printre cei mai importanți factori de tratament. De exemplu, dispozitivele cu raze X cu radiații ultra-scăzute, dezvoltate special pentru pacienții cu scolioză, asigură efectuarea procedurilor de imagistică cu o radiație mai mică aplicată pacienților, ceea ce face posibilă minimizarea cantității totale de radiații la care este expus un pacient în timpul procesului de tratament care poate dura mulți ani. Toți sunt pași foarte importanți în creșterea calității vieții”.

Curbă de 100 de grade, fără durere

Dagmar Gertrud Elisabeth Göğdün, care se luptă cu scolioza de 60 de ani, ne împărtășește procesul lung și obositor prin care a trecut: „Am făcut scolioză ca urmare a poliomielitei, care a provocat pierderea forței musculaturii pe o parte a spatelui. În consecință, am suferit o intervenție chirurgicală la vârsta de 14 ani, aceasta a fost urmată de o perioadă de spitalizare de 3 luni într-un corp complet turnat în gips, după care am folosit un corset de ghips timp de un an. Am mai suferit intervenții chirurgicale în anii care au urmat, dar ceea ce m-a făcut să trăiesc cu scolioză fără să-mi fie afectată calitatea vieții timp de 60 de ani a fost metoda Schroth. Am făcut exerciții fizice timp de 6 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, la centrul unde mi-a fost aplicată metoda. Când ne strângeam la masă, specialiștii vor verificați și corectați postura noastră. În prezent, mai fac exerciții speciale pentru scolioză cam 3 ore pe zi și sunt capabil să stau drept și să duc o viață normală, în ciuda unei curburi a coloanei vertebrale de 100 de grade”.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare