12 reguli privind coloana vertebrală în timpul folosirii telefonului mobil

12 reguli privind coloana vertebrală în timpul folosirii telefonului mobil

Petrecem ore întregi de-a lungul zilei folosind telefoanele mobile, dar acest comportament este asociat cu dureri de spate și de gât, o postură defectuoasă a corpului și chiar hernie. Urmați aceste recomandări pentru a proteja sănătatea coloanei vertebrale în timpul folosirii telefoanelor mobile sau a tabletelor.

Telefoanele mobile pot provoca hernie

Din momentul în care dispozitivele mobile precum telefoanele și tabletele au intrat în viața noastră, durata presiunii asupra sistemelor noastre musculare și osoase a crescut. Acest lucru provoacă hernie cervicală și lombară, durere care provoacă disconfort, o poziție greșită a corpului și comprimarea nervilor. Cei mai mulți dintre noi petrec în medie 2 până la 4 ore în fiecare zi aplecând capul înainte pentru a folosi telefonul mobil pentru emailuri, mesaje sau social media. Cu alte cuvinte, adăugăm un stres suplimentar de 700 până la 1400 de ore pe an pe coloana vertebrală în zona cervicală. Această cifră crește până la aproximativ 5 000 de ore la elevii de liceu. Coloana noastră vertebrală nu este, de fapt, o structură adecvată pentru a rămâne în aceeași poziție pentru perioade lungi de timp.

Schimbă chiar și greutatea capului.

Se știe că sarcina pe coloana noastră cervicală este de aproximativ 4,5 până la 5 kg atunci când ne menținem capul într-un unghi optim sănătos, numit poziție neutră. Când capul stă în poziție fixă sau aplecat, mușchii gâtului, tendoanele periferice și ligamentele susțin capul. Studiile arată că atunci când gâtul este îndoit la 15 grade, sarcina pe gât este de 12.25 kg, iar cifrele sunt de 18 kg și 22 kg la 30 de grade și, respectiv, 45 de grade. Acest tip de stres care se repetă în timp poate duce la degenerarea precoce și la asocierea tulburărilor la nivelul gâtului.

Nu utilizați telefoanele mobile în timp ce mergeți pe jos

În plus față de leziunile generale cauzate de utilizarea excesivă și de postura necorespunzătoare, folosirea telefoanelor mobile în timpul activităților care necesită o atenție maximă, cum ar fi conducerea vehiculelor sau mersul pe jos (în special pe suprafețe denivelate) implică riscul de leziuni acute. Prin urmare, este foarte important să fim conștienți de aceste riscuri, să prevenim posibilele vătămări și să luăm măsuri de siguranță.

Telefoanele mobile afectează starea de spirit

Postura ideală are efecte pozitive asupra sănătății generale a corpului și a stării de spirit, în plus față de sănătatea coloanei vertebrale. Studiile demonstrează că postura corectă afectează pozitiv nivelurile de serotonină.

Utilizarea telefoanelor mobile într-un mod mai ergonomic…

Recomandările care vor contribui la utilizarea ergonomică a telefoanelor mobile sunt următoarele:

 • Ridicați telefonul în loc să aplecați capul în timp ce utilizați telefonul mobil.
 • Țineți telefonul la nivelul bărbiei sau puțin sub aceasta în timp ce citiți ceva pe ecranul telefonului. Evitați să țineți telefonul în poală sau sub nivelul pieptului.
 • Încercați să utilizați alte degete ca alternativă la degetul mare în timp ce tastați mesaje sau e-mailuri. În loc să folosiți telefonul cu o mână, puneți-l pe o suprafață plană sau încercați să tastați cu o mână în timp ce țineți telefonul cu cealaltă mână cât mai mult posibil.
 • În timp ce tastați cu degetul mare, încercați să scrieți cu pulpa degetului, în loc să îndoiți degetul.
 • Țineți încheieturile într-o poziție cât mai confortabilă și neutră posibil.
 • Diminuați tensiunea în încheieturi și degete în timp ce utilizați dispozitivele. Mențineți o poziție verticală cât mai mult timp posibil.
 • Evitați să vă țineți capul în jos pentru o perioadă lungă de timp, deoarece această postură aplatizează curba naturală a coloanei cervicale și introversiunea în capul articulației umărului.
 • Nu poziționați dispozitivul în așa fel încât să provoace rotația gâtului.
 • Scrieți mesaje cât mai scurte posibil sau utilizați programul care transformă vocea în text. Mișcările în plus vor duce la uzură suplimentară a încheieturilor mâinilor și a degetelor.
 • Când trimiteți mesaje cu ajutorul telefoanelor cu ecran tactil, așezați telefonul într-o poziție verticală. Acest lucru va reduce distanța necesară pentru ca degetul mare să ajungă la taste în timp ce scrieți.
 • Nu utilizați telefoane mobile sau tablete pentru a munci pe termen lung.
 • Limitați timpul de tastare la 10 până la 15 minute. Luați pauze scurte (cel puțin 2 până la 3 minute) la fiecare 15 minute. Comutați telefonul la modul silențios pentru a vă asigura că aceste pauze scurte nu sunt întrerupte.

*Informațiile de pe site-ul nostru nu au scopul de a oferi îndrumări pentru diagnostic și tratament. Nu efectuați proceduri diagnostice și medicale înainte de a vă consulta cu medicul dumneavoastră. Articolele conțin informații despre serviciile de asistență medicală ale Acıbadem Healthcare Group.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare