10 modalități de prevenire a cancerului

10 modalități de prevenire a cancerului

Omenirea continuă să lupte împotriva cancerului datorită progreselor în tehnologie și medicină. Deși numărul de persoane diagnosticate cu cancer crește, rata de supraviețuire este și ea în creștere.

Evitați fumatul sau consumul de alcool pentru a preveni cancerul

200 000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an în Turcia. Se estimează că una din două persoane va avea cancer în următoarele două până la trei decenii. Prin urmare, este necesar să se stabilească standarde mai înalte în combatere a cancerului. Modul simplu de a lupta împotriva cancerului este de a preveni dezvoltarea bolii. Puteți preveni cancerul dacă urmați aceste 10 recomandări.

1. Nu fumați.

Fumatul este una dintre cele mai importante cauze ale cancerului. Studiile științifice arată că 90% din cancerele pulmonare se dezvoltă în urma fumatului. Există și alte tipuri de cancer cauzate de fumat: cancerul capului și gâtului, cancerul de esofag, cancerul de vezică etc. Riscul este direct proporțional cu începerea fumatului la o vârstă fragedă, cu numărul de țigări fumate într-o zi și cu timpul scurs de la prima țigară. Mai mult, inhalarea profundă a fumului crește și ea riscul de cancer. Pentru a preveni cazurile de cancer cauzate de fumat, cea mai bună abordare este să nu începeți deloc să fumați sau să renunțați la fumat. Riscul scade treptat după renunțare și, în 10 ani, se apropie de cei care nu au fumat niciodată.

2. Mergeți pe jos sau cu bicicleta.

Exercițiile fizice regulate ajută la menținerea greutății corporale optime și la scăderea colesterolului, reduc riscul de atac de cord și previn hiperglicemia. Menținerea greutății corporale sănătoase poate reduce riscul de cancer cauzat de obezitate. Studiile arată că exercițiile fizice previn cancerul și independent de greutatea corporală. Prin urmare, exercițiile fizice timp de o oră în două până la trei zile dintr-o săptămână sau exercițiile fizice timp de o jumătate de oră acasă, cinci zile pe săptămână, au multe beneficii. Exercițiile fizice pot include o activitate care vă place (înot, bicicletă, tenis etc.).

3. Nu consumați alcool

Studiile științifice arată că consumul de alcool crește în special riscul de cancer al capului și gâtului, cancer al esofagului, cancer al pancreasului, cancer de sân și cancer al ficatului, ducând la ciroză la acesta din urmă. Istoricul consumului de alcool și cantitatea de alcool consumată pe zi sunt direct proporționale cu riscul de cancer.

4. Mențineți greutatea corporală optimă

Greutatea corporală optimă nu este importantă doar pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, ci și pentru combaterea cancerului. Supraponderalitatea și obezitatea pot crește riscul de apariție a cancerului de sân, ovarelor, uterului, pancreasului și colonului. Pe de altă parte, greutatea corporală optimă necesită un stil de alimentație bogat în legume, cereale și leguminoase, precum și o viață activă din punct de vedere fizic.

5. Atenție la expunerea la soare și radiații!

Expunerea la ultraviolete crește riscul de cancer de piele. În special, expunerea la soare în timp ce razele solare ajung pe Pământ la un unghi vertical și expunerea pe termen lung la raze ultraviolete (de exemplu, solar) sunt periculoase. Purtați haine cu mâneci lungi și folosiți umbrelă și cremă cu protecție solară cât mai mult timp posibil atunci când razele solare formează un unghi vertical cu suprafața Pământului. Expunerea la radiații poate fi, uneori, utilizată pentru tratament sau poate avea loc din cauza factorilor de mediu (emisia de radiații de către sol). În ce privește procedurile terapeutice, partea corpului iradiată este în pericol. De exemplu, pentru persoanele cărora li se administrează radioterapie pentru glanda tiroidă sau sâni, aceste organe trebuie monitorizate îndeaproape pentru detectarea cancerului.

6. Mâncați legume și fructe proaspete, de sezon

Cultivarea fructelor și legumelor non-sezoniere implică utilizarea mai multor suplimente hormonale și substanțe chimice; de asemenea, legumele și fructele de sezon au valori nutritive mai mari. De exemplu, cantitatea de licopen este mai mare la roșiile produse în timpul sezonului. Prin urmare, este important să se consume legume și fructe de sezon. Valorile nutritive ale legumelor și fructelor recoltate și congelate în sezon sunt și ele ridicate.

7. Evitați alimentele procesate

Este important să consumați alimente proaspete cât mai mult posibil. Alimentele sunt procesate în anumite moduri pentru a prelungi termenul de valabilitate. Pesticidele aplicate pe legume, fructe și produse din carne pentru a preveni apariția insectelor și ciupercilor pot crește, de asemenea, riscul de cancer. Bifenilul policlorurat din produsele procesate din pește și benzoatul de sodiu utilizat în alte produse alimentare pot crește riscul de cancer. Consumatorii sunt frecvent avertizați că produsele din carne procesată (cârnați, salamuri, cârnați bologna, carne tocată) pot fi dăunătoare.

8. Grătarul nu este sănătos

Dieta bogată în carne este un factor de risc grav nu numai pentru bolile de inimă, ci și pentru cancer. Carnea roșie în special trebuie limitată la 3 porții pe săptămână. Pe de altă parte, grătarul nu este o metodă de gătit adecvată pentru carne. Hidrocarburile aromatice policiclice care apar în timpul gătitului cărnii la grătar cresc riscul de cancer. Dacă grătarul este totuși metoda preferată pentru gătit, este necesar să nu ardeți carnea.

9. Atenție la infecții!

Studiile au arătat că anumite infecții declanșează cancerul și cauzează apariția acestuia. Hepatitele B și C duc la cancer de ficat. Helicobacter pylori, o bacterie, poate provoca cancer la stomac. Această infecție bacteriană poate fi tratată cu agenți antibiotici. Virusul papilomului uman este un factor de risc pentru cancerul de col uterin, tumorile canalului anal și pentru cancerul capului și gâtului. Vaccinul dezvoltat pentru acest virus oferă o protecție substanțială. În plus, unele virusuri (herpes) pot provoca cancer de piele. Virusul imunodeficienței umane (HIV) crește riscul de leucemie și limfom ducând la SIDA, și este important să știți că infecțiile care duc la cancer pot fi evitate sau pot fi tratate.

10. Evitați produsele chimice

Expunerea la substanțe chimice crește proporțional cu industrializarea. Azbestul care a fost găsit anterior în solul alb utilizat în construcția de case în Anatolia este utilizat în prezent în industrie și construcții pentru izolare fonică și termică în orașe; expunerea la această substanță crește riscul de cancer. Substanțele (în special dioxinele) produse de cărbune, lemn și păcură provoacă cancer. Cancerul poate fi observat mai frecvent la persoanele care sunt de obicei expuse la gaze de eșapament (de exemplu, cei care locuiesc în apropiere de drumurile aglomerate). Metalele grele (mercur, plumb și arsenic), hârtiile de copt din aluminiu și ftalații din unele jucării pot avea, de asemenea, efecte cancerigene.

Imunoterapia în tratamentul anticancer

Imunoterapia este una dintre cele mai importante și recente evoluții în tratamentul cancerului. Dezactivarea sistemului imunitar este un factor major în dezvoltarea cancerului. Imunoterapia ajută sistemul imunitar, care este dezactivat de cancer, să se activeze și să lupte împotriva cancerului. Astfel, se dobândește o putere anticanceroasă pe termen mai lung. Imunoterapia are mai puține efecte secundare în comparație cu chimioterapia convențională și este de obicei mai bine tolerată de pacienți. Rezultatele studiilor demonstrează că un sistem imunitar mai puternic poate fi eficient în aproape toate formele de cancer. Imunoterapia este deja inclusă în protocolul standard de tratament al unor tipuri de cancer (cancer pulmonar, melanom, tumori ale vezicii urinare, cancer renal), iar studiile privind alte tipuri de cancer sunt în desfășurare.

*Informațiile de pe site-ul nostru nu au scopul de a oferi îndrumări pentru diagnostic și tratament. Nu efectuați proceduri diagnostice și medicale înainte de a vă consulta cu medicul dumneavoastră. Articolele conțin informații despre serviciile de asistență medicală ale Acıbadem Healthcare Group.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare