fbpx

Fumatul, responsabil pentru cele mai multe îmbolnăviri de cancer în 2018

Alături de cancerul mamar, cancerul pulmonar este în topul celor mai frecvente cancere din lume. Conform ultimelor cifrelor furnizate în septembrie 2018 de Global Cancer Observatory, anual, 2,1 milioane de persoane din întreaga lume fac cancer pulmonar, ponderea acestui tip de cancer fiind de 11,6 la sută din totalul cancerelor, al căror număr se ridică la 18,1 milioane la nivel mondial. De altfel, cancerul pulmonar este și cel mai letal, fiind responsabil pentru 1,8 milioane de decese din totalul de 9, 6 milioane în 2018. Experții mondiali în politici de sănătate atrag atenția asupra unui fenomen îngrijorător: creșterea numărului de persoane de sex feminin care fac cancer pulmonar, acesta fiind de altfel principala cauză de deces la femei prin cancer în 28 de țări din lume.

Fumatul, cea mai importantă cauză de cancer pulmonar

Clinicile ACIBADEM sunt printre cel mai bine cotate centre din lume în diagnosticarea și tratarea cancerului, iar pe agenda zilei, se numără și cazurile de cancer pulmonar care apar ca urmare a unui obicei extrem de nociv: fumatul. “Dacă ești fumător, riști să faci foarte multe boli: cancer de plămâni, boli de inimă, boală pulmonară obstructivă cronică. Tot timpul sunt întrebat care sunt semnele care prevestesc un cancer de plămâni. Primul semn este țigara care arde între degete. Deci dacă fumezi, acesta este primul semn al cancerului. Concluzia: fumatul este nociv și duce la apariția cancerului de plămâni. Așa că dacă vrei să-ți păstrezi sănătatea, trebuie neapărat să te lași de fumat. Cel mai bine ar fi să nu se fumeze niciodată, de aceea e bine să prevenim consumul de țigări în rândul tinerilor. 90 la sută dintre pacienții cu cancer de plămâni fie au fumat, fie fumează în continuare. Doar 10 la sută dintre pacienți nu au consumat tutun niciodată. Însă și dintre aceștia, există o parte care au fost expuși fumului de țigară, adică fumatului pasiv”, descrie pericolele fumatului prof. dr. Semih Halezeroglu, unul dintre cei mai buni specialiști ACIBADEM în tratarea cancerelor pulmonare.

Cum se poate depista cancerul de plămâni la debut

Specialiștii ACIBADEM în tratarea cancerului pulmonar spun că, în multe situații, cancerul pulmonar este depistat în stadii avansate. În ultima vreme, însă, medicii recomandă fumătorilor efectuarea regulată a unor tomografii computerizate, cu doză mică de iradiere, tocmai pentru a pune în evidență boala la debut. “Nu există simptome specifice cancerului de plămâni, însă pacienții se pot confrunta cu expectorații cu sânge, scăderi inexplicabile în greutate, dureri în piept, tuse cronică. Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor fumătoare, cu vârstele între 55 și 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de țigări pe an să facă anual o tomografie cu substanță de contrast”, completează expertul ACIBADEM.

Fumatul și alte tipuri de cancer

Pe lângă faptul că este factor de risc important pentru multe tipuri de cancer, dar și pentru boli cardiovasculare, fumatul mai are un efect nociv: conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Univesitatea din Leeds, Marea Britanie, persoanele care au fumat și se confruntă cu melanom au șanse de supraviețuire cu 40 la sută mai reduse decât nefumătorii. Se pare că fumatul afectează capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu boala.