fbpx

3 sfaturi prețioase oferite de medicii de top ACIBADEM pentru a reduce riscul de cancer


Conform statisticilor, peste 14 milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de cancer în întreaga lume, iar 8,2 milioane își pierd viața din cauza unei afecțiuni maligne. Până la această oră, specialiștii în tratarea bolilor oncologice nu pot spune cu precizie care este cauza apariției tumorilor maligne în toate situațiile, însă printre factorii de risc implicați sunt moștenirea genetică, stilul de viață dezechilibrat, excesul de alcool, fumatul, expunerea la radiații și toxine. Dacă asupra moștenirii genetice nu putem acționa, asupra anumitor obiceiuri nocive putem avea o influență, iar orice schimbare benefică poate însemna o reducere a riscului de cancer. Iată care sunt principalele măsuri pe care le putem lua, la recomandarea specialiștilor de top ACIBADEM, pentru a fi cât mai feriți de cancer.

1. Renunțarea la fumat. Dintre toate cazurile de cancer, 33 la sută sunt corelate cu consumul de tutun. Acest obicei nociv este implicat în apariția mai multor tipuri de cancer, cel mai frecvent fiind cancerul pulmonar. ”La o persoană care a fumat un pachet pe zi timp de 25 de ani, durează mult timp până când se curăță plămânii. Dar dacă de exemplu, cineva a fumat două, trei țigări pe zi, timp de 10 ani, durează poate un an sau doi până când plămânii vor fi curați. Dar riscurile de a face cancer de plămâni nu se reduc de tot, dacă s-a consumat mult tutun o perioadă lungă de timp. De aceea, recomandăm tuturor să nu se apuce de fumat, pentru că riscurile de a face cancer de plămâni nu scad la 0, dacă o persoană se lasă de tutun după ce a fumat foarte mult. Riscul scade treptat, în 15 ani, dar nu se va reduce de tot niciodată”, afirmă prof. dr. Semih Halezeroglu, chirurg ACIBADEM specializat în tratarea cancerului pulmonar.

2. Eliminarea alimentelor procesate și a excesului de carne roșie. Alimentația dezechilibrată, corelată în cele mai multe situații cu sedentarismul, este un alt subiect fierbinte, de actualitate. Asta și din cauza unui număr tot mai mare de persoane care fac cancere pe fondul excesului ponderal cauzat de abuzul de alimente procesate și alcool. “Există câteva obiceiuri nocive precum mâncatul în exces, consumul ridicat de alimente procesate, cu aditivi, expunerea la substanțe chimice care cresc riscul de afecțiuni maligne în general, aici intrând și cancerul cerebral”, afirmă prof. dr. Koray Ozduman, expert ACIBADEM în tratarea cancerului cerebral. Iar medicul Cem Aygün, specialist în endoscopie digestivă în cadrul ACIBADEM completează: “O alimentație dezechilibrată poate fi un factor de risc pentru toate tipurile de cancer gastric și mă refer aici la consumul excesiv de grăsimi saturate, de produse super procesate, de alcool, la insuficiența aportului de fibre. În plus, extrem de periculos pentru sistemul nostru digestiv este excesul de carne roșie. Am constatat la mulți dintre pacienții noștri cu cancere gastrice prezența aceste obiceiuri culinare și de aceea, recomandăm eliminarea acestora.”

3. Evitarea expunerii la factori poluanți. Această recomandare vine mai ales pe fondul diagnosticării unui număr tot mai mare de cancere în rândul copiilor. “În ultimii 10 ani, am remarcat o creștere a incidenței cancerelor la copii și o cauză este producția industrializată. Ingestia fertilizatorilor, a hormonilor de creștere conținuți în alimente are efecte nocive asupra genelor, producând mutații periculoase, oncongene. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generație (telefoane, tablete) poate crește frecvența cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame). Și, țin să subliniez, fumatul, atât în cazul mamei, cât și al tatălui, poate provoca apariția sarcoamelor la copil, în comparație cu copii proveniți din familii nefumătoare”, avertizează medicul Inci Ayan, specialist ACIBADEM, cu 30 de ani de experiență în tratarea cancerului la copii.